Sürdürülebİlİrlİk ölçülebİlİr mİ?

Bir sürdürülebilirlik ölçme aracı olan BioSustain'in doğuşu ve gelişimi

Su ürünleri yetiştiriciliği sektörü dünyanın en önemli gıda sektörlerinden biri ve uzun vadeli büyümenin sürdürülebilir ve etkin bir biçimde elde edilebilmesi için yapılması gereken çok şey var.

Yıllar önce BioMar, sektördeki diğer paydaşlarla birlikte, doğal ortamlarında yakalanan balıkların balık yemlerinde kullanılma miktarını azaltmanın yollarını araştırmaya başladı. BioMar Norveç'ten Kjell Måsøval, Vidar Gundersen ve Terje Sæther bu miktarın azaltılması gerektiğine, ancak bunun sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğine doğru atılabilecek adımlardan sadece biri olduğuna inanıyordu. Bu nedenle de, balık yemi sürdürülebilirliğini hesaplamaya yönelik bir yöntem geliştirmeye koyuldular.

Ve ortaya harika bir fikir çıktı. BioSustain konsepti.

Bu fikrin geliştirilmesine yönelik yıllara dayanan çabalarımız sonucu, müşterilerimiz artık, balık çiftliklerinin işletme ekonomilerini ve çevre üzerindeki etkilerini dikkate alarak yem performansını seçme konusunda kendilerine yardımcı olacak bir verimlilik hesaplayıcısı kullanabiliyorlar.

BioMar Küresel Sürdürülebilirlik Direktörü Vidar Gundersen, "BioSustain konsepti ilk kez 2007 yılında geliştirildi, ancak ilk başlarda gerçek bir ticari başarı elde edilemedi" diyor.

Ancak yıllar sonra, 2011 yılında, Vidar konseptini Yunanistan'da sundu ve yerel bir sektör danışmanı hangi müşteri gruplarının bu tür bilgiler talep edebileceğini sordu. Vidar bu soruya, "Talep oldukça yavaş artıyor" şeklinde dürüstçe bir cevap verdiğini söylüyor. Aldığı cevap karşısında kafası karışan danışman, BioMar'ın böyle bir araç için neden zaman ve para harcadığını Vidar'a sordu ve "Çünkü yapılması gereken bu!" yanıtını aldı.

O tarihten bu yana Bio Sustain sürekli geliştirildi ve günümüzde giderek artan sayıda müşteri BioSustain optimizasyon aracından faydalanıyor. Böylece hem sürdürülebilirlik hem de ürünlerini markalaştırma çabaları kapsamında bu aracı kullanıyor.